INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE "VASILE PÂRVAN"

 
 
 
 
 
Adrian Robu
Cercetător asociat
Sectorul de Arheologie Greco-Romană și Epigrafie
 

 

Research Project

Proiect de cercetare

 

Din Grecia in Marea Neagra: traditii comune, identitati locale in colonizarea greaca. Cultele, calendarul si onomastica cetatilor megariene.

 

Contract de Cercetare in cadrul Programului PNII - Resurse Umane

Cod Proiect: RP-14

FINANTATOR: Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS)

CONTRACTOR: Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Romane

Director de proiect: Dr. Adrian Robu

Durata proiectului: 01.09.2010-31.09.2012

 I. Scopul

Proiectul urmareste evidentierea elementelor comune si a particularitatilor locale in privinta cultelor, calendarului si onomasticii coloniilor megariene. Se are in vedere examinarea schimburilor efectuate in domeniul religios si cel onomastic atat intre cetatiile grecesti, cat si intre greci si indigeni.

De asemenea, pentru a distinge mai clar grupul de culte civice (ale intregii cetati) de cel al cultelor private (in special apartinand unor asociatii), se doreste analizarea relatiei public-privat in celebrarea divinitatilor.

 

II. Scurta descriere a proiectului

Situata in regiunea istmului Corintic, in Grecia centrala, Megara a fost una din cele mai importante cetati in colonizarea greceasca, fondand numeroase asezari in sec. VIII-VI i. Hr. in Sicilia (Megara Hyblaea, Selinunt), in Marea Marmara (Chalcedon, Astacos, Selymbria, Byzantium) si in Marea Neagra (Heracleea Pontica si Mesambria). In aceste colonii, grecii au introdus cultele, calendarul, institutiile si onomastica mostenita din metropola. In plus, aceste traditii (pe care grecii le denumeau prin cuvantul nomima) se regasesc si in cetatile pe care Heracleea Pontica (colonie de origine megariana) le-a fondat in secolele VI-V i. Hr. pe coasta de vest si de nord a Marii Neagre, Callatis, respectiv Chersonesul Tauric.

Majoritatea specialistilor au examinat descoperirile din coloniile megariene intr-un context local, realizand rareori comparatii si paralele intre evolutiile traditiilor din metropola in diferitele regiuni colonizate de megarieni. Intentia noastra este de a examina cultele, calendarul si onomastica megariana nu doar intr-un context local, ci si in contextul mai larg al colonizarii megariene. In acest sens, valorificand descoperiri arheologice, epigrafice si numismatice recente, dorim sa completam documentatia din coloniile pontice cu cea provenind din alte colonii megariene (din Propontida si din Sicilia). Este important de subliniat ca datorita descoperirilor din cetatile din Sicilia publicate in ultimii ani, dispunem astazi de o mai buna cunoastere a organizarii spatiului civic si religios in coloniile megariene in epoca arhaica. In special, legea sacra de la Selinunt ofera noi detalii despre raportul dintre sfera publica si cea privata in celebrarea cultelor si ritualurilor. Cetatile din Marea Neagra au produs si ele descoperiri arheologice si epigrafice importante cu privire la viata religioasa, descoperiri ce permit realizarea unor comparatii si paralele in domeniul religios cu celelalte asezari megariene.

In privinta onomasticii, trebuie remarcata raritatea studiilor ce-si propun sa examineze datele onomastice din coloniile din Marea Neagra, din Marea Marmara si din Sicilia. Cercetarea onomasticii megariene este favorizata de crearea la Oxford a unei serii de publicatii (The Lexicon of Greek Personal Names) continand toate numele atestate in lumea greaca antica. Ultimele volume din aceasta colectie (vol. IV si VA), publicate in 2005 si in 2010, repertoriaza toate numele atestate pana in prezent in cetatile din Marea Neagra si din Marea Marmara.

III. Obiective si rezultatele preconizate

Prin constituirea si exploatarea unor baze de date cu privire la viata religioasa si domeniul onomastic, dorim sa realizam o mai buna cunoastere a spatiului religios si a panteonului cetatilor megariene din Marea Neagra. In acest fel, se pot evidentia atat cutumele cultuale si onomastice mostenite din metropola, cat si modul diferit in care ele au evoluat in noile asezeri. Pe de alta parte, creand intre ele o serie de retele, cetatile megariene au facillitat mobilitatea indivizilor si schimburile cultuale. Unul dintre obiectivele proiectului este tocmai identificarea acestor retele si a modului in care ele au functionat in Antichitate.

Dupa coroborarea interdisciplinara a tuturor datelor, ne propunem publicarea mai multor studii de sinteza cu privire la cultele, calendarul si onomastica coloniilor megariene.

Pentru a facilita examinarea inscriptiilor antice si conservarea informatiilor pe care acestea le transmit, se are in vedere realizarea de fotografii si de estampaje dupa o serie de documente epigrafice.

Se doreste de asemenea realizarea unor colaborari si parteneriate cu cercetatori din muzeele arheologice din Romania si din Grecia pentru o mai buna valorificare a descoperirilor si pentru un acces mai larg al publicului la rezultatele proiectului.